0
(0)

Oto drożdżówki z Nutellą. Drożdżowe zawijańce, znane ze swojego tradycyjnego przepisu w wersji z cynamonem są równie dobre z innymi dodatkami, takimi jak Nutella! Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Drożdżowe

Składniki

  • 4 1/2-5 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 słoik Nutelli

PRZYGOTOWANIE

  • Mleko podgrzać (nie może być gorące, tylko ciepłe). Cukier wsypać do miski i zalać mlekiem. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Następnie dodać roztopione masło, jajka i sól, a następnie dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować Nutellą.
  • Zwinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.
  • Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut  w ciepłe miejsce.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C  przez 15 minut.
Drożdżowe
drozdzowki z nutella

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *