Dwukolorowe ciasteczka misie

5
(4)

Dwukolorowe ciasteczka misie to super pomysł na wspólne wypieki z dziećmi. Ciasteczka misie sprawią im wiele radości!

Dwukolorowe ciasteczka misie
Dwukolorowe ciasteczka misie

Składniki

  •          200 g miękkiego masła
  •          260 g mąki
  •          1 żółtko
  •          100 g cukru pudru
  •          30 g kakao
  •          1 cukier wanilinowy
  •          3-4 krople aromatu waniliowego

Dekoracja:

  •          4 czubate łyżki cukru pudru
  •          4 kostki gorzkiej czekolady
  •          Kilka kropli mleka

PRZYGOTOWANIE

  • Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, aromat i cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować.
  • Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto.
  • Podzielić je na pół i do jednej połowy dodać kakao. Obie kulki zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanką o średnicy 6 cm wyciąć 8 jasnych kółek i 8 ciemnych. Naczyniem o średnicy 3 cm wyciąć po 16 kółek z każdego koloru.
  • 8 kółek o średnicy 3 cm przeciąć na pół (po jednym na jedno ucho). Pozostałe małe kółka utworzą  buzię. Układać naprzemiennie kolorami.
  • Piec 10-12 min w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć i ostudzić.

Lukier:

  • Cukier wymieszać z kilkoma kroplami gorącego mleka. Czekoladę rozpuścić. Z lukru utworzyć oczy, dodając kroplę rozpuszczonej czekolady. Z czekolady tworzymy również nosek.
Dwukolorowe ciasteczka misie
Dwukolorowe ciasteczka misie

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *