5
(2412)

Falafele z frytkownicy beztłuszczowej smakują identycznie, jak takie smażone na głębokim tłuszczu, a według mnie nawet lepiej – bo nie ociekają właśnie zbędnym tłuszczem, a mimo wszystko są świetnie wypieczone na zewnątrz. Możemy je przyrządzić błyskawicznie i użyć do tortilli, czy też podać z warzywami lub hummusem.

Jakiś czas temu otrzymałam propozycję przetestowania frytkownicy marki Cosori. Pozwólcie, że recenzją i spostrzeżeniami podzielę się za jakiś czas, jak już sprawdzę wszystkie możliwości 🙂

Gdyby ktoś już był ciekawy to może sobie zajrzeć tutaj –www.cosori-polska.pl

Zapraszam po inne przepisy z frytkownicy beztłuszczowej tutaj 🙂

Falafele z frytkownicy beztłuszczowej

Falafele z frytkownicy beztłuszczowej

Falafele z frytkownicy beztłuszczowej

Składniki

  • 400 g suszonej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalać na noc wodą w dużej misce (minimum 7 godzin).
  2. Na następny dzień wodę wylać.
  3. Cebulę pokroić na ćwiartki. Umieścić w malakserze o dużej mocy razem z ciecierzycą, pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Jeśli mamy małe urządzenie to możemy to robić partiami. Zmielić wszystko, aż powstanie w miarę jednolita papka. Przełożyć do miski i schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce.
  4. Formować małe kulki o podobnej wielkości. Popsikać każdą kulką oliwą w sprayu lub posmarować pędzelkiem. Można też lekko natłuścić kratki frytkownicy. Ułożyć falafele we frytkownicy.
  5. Smażyć przez 15 minut w 190 stopniach (po 10 minutach obrócić falafele).
Falafele z frytkownicy beztłuszczowej
Falafele z frytkownicy beztłuszczowej

Podawać z hummusem lub warzywami lub np. w tortilli.

Falafele z frytkownicy beztłuszczowej
Falafele z frytkowmicy beztłuszczowej

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2412

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *