0
(0)

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Składa się głównie z fasoli, kiełbasy i sosu pomidorowego. Fasolkę można jeść samą, z ziemniakami lub chlebem.

Zapraszam po inne przepisu na obiady tutaj.

Fasolka po bretońsku

Składniki

  • 500 g białej fasoli jaś 
  • 3 laski kiełbasy wiejskiej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • 2-3 liście laurowe 
  • sól, pieprz, papryka słodka

PRZYGOTOWANIE

  • Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc.
  • Na następny dzień zagotować fasolkę w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodać liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Gotować do miękkości.
  • Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć nie dodając tłuszczu, do momentu kiedy całość się mocno zarumieni.
  • Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Smażyć, aż się zeszkli. Na końcu dodać majeranek i tymianek oraz trochę soli (nie za dużo).
  • Dodać wszystko do ugotowanej fasoli, łącznie z przecierem pomidorowym. Wszystko razem zagotować przez chwilę, następnie doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i słodką papryką.
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *