Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Składa się głównie z fasoli, kiełbasy i sosu pomidorowego. Fasolkę można jeść samą, z ziemniakami lub chlebem.
Zapraszam po inne przepisu na obiady tutaj.
Składniki
- 500 g białej fasoli jaś
- 3 laski kiełbasy wiejskiej
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- sól, pieprz, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE
- Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc.
- Na następny dzień zagotować fasolkę w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodać liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Gotować do miękkości.
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć nie dodając tłuszczu, do momentu kiedy całość się mocno zarumieni.
- Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Smażyć, aż się zeszkli. Na końcu dodać majeranek i tymianek oraz trochę soli (nie za dużo).
- Dodać wszystko do ugotowanej fasoli, łącznie z przecierem pomidorowym. Wszystko razem zagotować przez chwilę, następnie doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i słodką papryką.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!