5
(2766)

Faworki, bądź też chrust to obok pączków obowiązkowa pozycja w czasie karnawału. Najlepiej smakują na świeżo, dlatego wykonanie ich w domu daje nam możliwość cieszenia się ich smakiem jeszcze bardziej.

Zapraszam też po inne przepisy na pyszne pączki tutaj.

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (600g)
  • 8 żółtek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść.
  2. Następnie uderzać w ciasto wałkiem, najlepiej przez parę minut, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować.
  4. Nożem do pizzy lub zwykłym tniemy ciasto na paski o szerokości ok. 2-3 cm a następnie każdy pasek na krótsze paseczki długości ok. 10 cm.
  5. W każdym paseczku na środku robimy pionowe nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec paska.
  6. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzany oleju na rumiano z obu stron przez parę sekund.
  7. Posypujemy cukrem pudrem.

Faworki (chrust)
Faworki (chrust)

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2766

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *