5
(4)

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, bardzo lubiane jako dodatek do obiadu albo sałatek. Podaje się je też jako przekąska sama w sobie z dodatkiem oliwy z oliwek. Istnieją różne rodzaje focacci, w zależności od regionu. Focaccia może być płaska i z bardziej suchego ciasta, zbliżonego do pizzy. Są też wersje bardziej pulchne. Ja mam dla Was dzisiaj właśnie propozycję tej drugiej. Focaccia pomidorowa jest pulchna i sprężysta. Swój delikatnie pomarańczowy kolor zawdzięcza przyprawie z suszonymi pomidorami, którą dodałam do ciasta.

Po inne wytrawne wypieki zapraszam tutaj 🙂

Focaccia pomidorowa
Focaccia pomidorowa

Składniki

  • 550 g mąki
  • 400 ml wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy z suszonymi pomidorami (np. zioła toskańskie)

Przygotowanie

Składniki ciasto dokładnie wyrobić. Najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego (3-4 minuty).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą, docisnąć talerzem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc (moje stało ok. 10h).

Ciasto przełożyć do foremki (kwadratowa lub prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 h do wyrośnięcia.

Po tym czasie palcami zrobić w cieście dziurki. Na wierzchu ułożyć przekrojone pomidorki i oliwki. Posypać rozmarynem lub ziołami prowansalskimi i odrobią soli gruboziarnistej. Delikatnie skropić oliwą.

Piec przez 25-30 minut w 200 C.

Focaccia pomidorowa
Focaccia pomidorowa
Focaccia pomidorowa
Focaccia pomidorowa

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *