Ciasta Czekoladowe

Fondant au chocolat

4
(1)

Mocno czekoladowe ciasto z płynnym środkiem. Przepis dostałam od mojej cioci z Francji, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze jest to, że jest dobre zarówno na ciepło, jak też mocno schłodzone z lodówki 🙂 Intensywny smak czekolady zapewnia mała ilość mąki, przez co konsystencja jest jeszcze bardziej czekoladowa 😉 Coś dla prawdziwych łasuchów 🙂

DSC00004

Składniki

  • 75 g masła 
  • 150-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 
  • 4 jajka 
  • 10 g mąki 
  • 75 g cukru 

PRZYGOTOWANIE

  • Masło i czekoladę rozpuścić (można razem).
  • Żółtka utrzeć z cukrem.
  • Białka ubić.
  • Rozpuszczoną czekoladę i masło dodać do żółtek. Dobrze wymieszać.
  • Następnie dodać ubite białka i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na końcu dodać mąkę i wszystko delikatnie wymieszać. 
  • Ciasto wlać do foremki (u mnie keksówka), wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i zwiększyc temperaturę do 200 C. Piec 10 minut.

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.