Gofry z kaszy jaglanej to zdrowa wersja gofrów – wykorzystując kaszę jaglaną i płatki owsiane można wyczarować naprawdę ciekawą alternatywę dla tych tradycyjnych. Przepis jest prosty. Gofry są nieco bardziej “ciężkie” niż te z tradycyjnego przepisu, smak również się różni i nie przypomina tych zwykłych, co nie ujmuje im w żaden sposób smaku. Są po prostu dobre na swój sposób. Stąd też myślę, że przepis nadaje się dla wszystkich, którzy starają się być fit.
Składniki
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 woreczek)
- 70 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 3 łyżki syropu z daktyli lub miodu
- 2 łyżki ksylitolu
- 50 ml mleka
- 25 ml oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę przepłukać wrzątkiem. Ugotować wg. zaleceń na opakowaniu (ok. 15 minut).
- Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą. Dodać proszek do pieczenia oraz sól.
- Następnie wszystkie składniki mokre: mleko, olej, syrop oraz aromat. Dokładnie zmiksować.
- Gofrownicę wysmarować olejem kokosowym. Powinna być dobrze rozgrzana.
- Wykładać po jednej łyżce ciasta i piec ok. 5-6 minut.
- Podawać z jogurtem lub jogurtem wymieszanym z twarożkiem (np. twaróg President) oraz ulubionymi owocami. Całość można posypać odrobiną ksylitolu.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!