Przekąski słodkie

Gofry z kaszy jaglanej i płatków owsianych

0
(0)

Gofry z kaszy jaglanej to zdrowa wersja gofrów – wykorzystując kaszę jaglaną i płatki owsiane można wyczarować naprawdę ciekawą alternatywę dla tych tradycyjnych. Przepis jest prosty. Gofry są nieco bardziej „ciężkie” niż te z tradycyjnego przepisu, smak również się różni i nie przypomina tych zwykłych, co nie ujmuje im w żaden sposób smaku. Są po prostu dobre na swój sposób. Stąd też myślę, że przepis nadaje się dla wszystkich, którzy starają się być fit.

gofry z kaszy jaglanej
Gofry z kaszy jaglanej i płatków owsianych

Składniki

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 woreczek)
  • 70 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki syropu z daktyli lub miodu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 50 ml mleka
  • 25 ml oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

  • Kaszę przepłukać wrzątkiem. Ugotować wg. zaleceń na opakowaniu (ok. 15 minut).
  • Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą. Dodać proszek do pieczenia oraz sól.
  • Następnie wszystkie składniki mokre: mleko, olej, syrop oraz aromat. Dokładnie zmiksować.
  • Gofrownicę wysmarować olejem kokosowym. Powinna być dobrze rozgrzana.
  • Wykładać po jednej łyżce ciasta i piec ok. 5-6 minut.
  • Podawać z jogurtem lub jogurtem wymieszanym z twarożkiem (np. twaróg President) oraz ulubionymi owocami. Całość można posypać odrobiną ksylitolu.
gofry z kaszy jaglanej2
gofry z kaszy jaglanej

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.