Obiady Mięso

Gołąbki pieczone w bulionie

5
(181)

Kiedyś miałam w zwyczaju robić gołąbki zawsze tylko duszone w sosie pomidorowym. Tej metodzie byłam wierna, aż do niedawna. Postanowiłam wypróbować wersję z piekarnika. Pierwsza próba była totalnie nieudana. Metodą prób i błędów wypracowałam sobie jednak idealną recepturę, a gołąbki wychodzą tak dobre, że chyba nie zrobię już nigdy wersji z sosem 🙂

Sekretem tego przepisu jest bulion! Dzięki temu, że gołąbki pieką się zalane domowym rosołkiem, to smak jest niepowtarzalny a kapusta nabiera delikatnej słodyczy. Naprawdę można jeść je same, żadne dodatki ani sosy nie są już więcej potrzebne 🙂

Po upieczeniu zostaje sporo bulionu, który dodatkowo przesiąkł gołąbkami. Zrobimy z niego przepyszny sos pomidorowy. Przepis poniżej.

Inne obiady znajdziecie tutaj 🙂

Golabki
Golabki pieczone w bulionie 3

Składniki na ok 15 sztuk

Gołąbki:

  • 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (100 g przed ugotowaniem)
  • 1 duża głowa kapusty
  • 2 cebule
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1-2 łyżki oleju

Bulion:

  • 1 duże udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 średniego korzenia selera
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Sos pomidorowy do gołąbków

  • 300-400 ml bulionu po pieczeniu gołąbków
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano i majeranku

PRZYGOTOWANIE

Bulion:

Nogę z kurczaka wrzucić do garnka.

Marchew, seler i pietruszkę obrać. Dorzucić do kurczaka.

Cebule obrać. Można przypalić nad palnikiem, dla lepszego smaku, ale można ten krok pominąć. Również dorzucić do pozostałych składników.

Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy oraz wsypać łyżeczkę soli.

Zalać wodą, tak, żeby wszystkie składniki były zakryte (około 2 wody).

Zagotować.

Zebrać tworzącą się na powierzchni pianę.

Dorzucić natkę pietruszki.

Gotować 1 – 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedzić.

Gołąbki:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni (z termoobiegiem).

Z kapusty usunąć głąb i ułożyć ją wnęką po głąbie na dole do dużego garnka. Zalać ją wodą do 2/3 wysokości. Gotować do momentu, aż liście będą łatwo odchodziły a kapusta będzie stosunkowo miękka (nie można jej jednak rozgotować).

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju na małym ogniu aż zmięknie.

Mięso wymieszać z bułką tartą, ugotowanym ryżem, usmażoną cebulą oraz solą i pieprzem.

Formować średniej wielkości porcje i układać na liściu z kapusty. Zawinąć gołąbki. Ja zaczynam od bocznych brzegów, po czym zawijam gołąbka (zawinięcie powinno być od spodu).

Na blaszce z piekarnika układam niezużyte liście kapusty. Na nich układam gołąbki.

Gołąbki zalać przecedzonym rosołem. Powinny być zalane do 1/3 wysokości.

Piec pod folią aluminiową przez 1,5 godziny.

Po tym czasie można na 10-15 minut zdjąć folię, żeby gołąbki przypiekły się od góry.

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki poza śmietaną zagotować. Odjąć kilka łyżek do miseczki, wymieszać ze śmietaną i wlać do sosu. Wszystko razem zblendować i podawać do gołąbków.

Golabki pieczone w bulionie 6
Golabki 2

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 181

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *