5
(2579)

Gulasz wieprzowy z pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja. Pieczarki łączą się doskonale z mięsem z łopatki, które po długim gotowaniu samo się rozpada.

Zapraszam po inne przepisy na inne obiady tutaj 🙂

Gulasz  wieprzowy z pieczarkami
Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka skrobii
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

Przygotowanie

  1. Łopatkę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażyć przez 3-4 minuty, aż zacznie się rumienić.
  2. Dodać poszatkowaną cebulę i smażyć 2 minuty.
  3. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i również smażyć 4-5 minut.
  4. Całość zalać wodą, wsypać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki i 2 łyżeczki czosnku granulowanego.
  5. Gotować pod przykryciem przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając i dolewając wodę, gdy za bardzo odparuje.
  6. Na koniec gotowania wymieszać śmietanę z 2 łyżkami sosu z gulaszu oraz skrobią. Wlać mieszankę do mięsa i zagotować.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2579

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *