5
(3215)

Ten przepis na prosty gulasz wieprzowy wyjdzie każdemu. Nie zawiera wielu składników, a smakuje naprawdę pysznie. Mięso w sosie własnym staje się delikatne i rozpada się. Gulasz możemy podać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się mięso z łopatki wieprzowej.

Zapraszam po inne przepisy na inne dania tutaj 🙂

Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Łopatkę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i smażyć mięso z każdej strony, aż zacznie się rumienić.
  2. Cebulę drobno poszatkować i dodać do mięsa. Smażyć na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Mięso zalać wodą, aż będzie całe zakryte. Dodać 4-5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu i trochę czosnku granulowanego.
  4. Gotować na małym ogniu 2 godziny pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  5. Śmietanę wymieszać ze skrobią i dodać do gulaszu. Zagotować.

Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3215

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *