Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami

5
(3)

Pyszny i szybki gulasz z indyka z papryką i pieczarkami. Sprawdzi się z każdym dodatkiem – z kaszą, ziemniakami czy też chlebem 🙂

Inne mięsne obiady znajdziecie tutaj 🙂

Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami
Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami

Składniki

  • 500 – 600 g mięsa z uda z indyka 
  • 1 duża papryka czerwona 
  • 2 cebule 
  • 200 – 250 g pieczarek 
  • 1 por 
  • 400 ml bulionu drobiowego 
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • ew. śmietana na końcu

PRZYGOTOWANIE

  • Mięso umyć, odkroić wszelkie ścięgna, pokroić w kostkę i opruszyć lekko papryką słodką.
  • Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać posiekaną cebulkę i smażyć przez 2-3 minuty a następnie dusić pod przykryciem 10 minut. Przerzucić do rondelka.
  • Paprykę i por pokroić, opruszyć odrobiną cukru i pieprzem i zeszklić na oliwie, dolać trochę bulionu i smażyć przez chwilę dalej. Dodać do mięsa.
  • Następnie pokroić paprykę i pieczarki, opruszyć papryką słodką i również podsmażyć na oliwie, na końcu dodając trochę bulionu. Dodać do mięsa.
  • Wlać resztę bulionu, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i dusić ok. 20 minut na małym ogniu.
  • Po tym czasie doprawić gulasz do smaku, solą ew. papryką ostrą i dusić kolejne 15 min.
  • Dodać dwie łyżki śmietany i gotować bez przykrycia, na małym ogniu ok. 5 minut.
Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami
Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *