5
(29)

Mam dla Was dzisiaj przepis na domowy hummus. Hummus z pieczonym burakiem smakuje rewelacyjnie. Sprawdzi się zarówno na śniadania do kanapek ale też jako przekąska do pieczywa czy warzyw. Domowy hummus smakuje dużo lepiej od kupnego a można go przygotować niezwykle łatwo i szybko.

Nie polecam kupować gotowanych buraków do hummusu – otrzymujemy wtedy trochę inną konsystencję.

Inne przepisy na przekąski znajdziecie tutaj 🙂

Hummus z pieczonym burakiem
Hummus z pieczonym burakiem

Składniki na ok. 450 g hummusu

  • 200 g surowych buraków
  • 240 g ciecierzycy z zalewy
  • 35-40 g pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski mielony)
  • 1 – 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie

Buraki obrać i zawinąć pojedynczo w folię aluminiową. Piec przez 1 godzinę w 200 C. Odwinąć z folii, pokroić na mniejsze kawałki i zostawić do ostudzenia.

Odcedzoną ciecierzycę umieścić w misie malaksera razem z ostudzonymi burakami. Dodać tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, cukier i kumin. Wszystko dokładnie zmiksować.

Gotowy hummus możemy posypać czarnuszką lub sezamem.

Hummus przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Hummus z pieczonym burakiem
Hummus z pieczonym burakiem
Hummus z pieczonym burakiem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 29

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *