5
(1)

Jabłecznik francuski, znany we Francji pod nazwą Gateaux invisible aux pommes. Jest zupełnie niepodobny do klasycznych jabłeczników. Środek tego ciasta przypomina w smaku i konsystencji upieczonego naleśnika. Przez to jednak jest cały czas wilgotne i soczyste.

Wszelkie przepisy pochodzące z kuchni francuskiej są mi bardzo bliskie, dlatego też gorąco zachęcam do wypróbowania.

W zależności czy upieczemy je na dużej czy małej tortownicy to będzie grubsze bądź chudsze – u mnie tortownica miała większą średnicę więc wyszło cieńsze, jednak zdarzało mi się piec też na takiej, która miała 20 cm i wówczas ciasto wychodzi wyższe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Inne ciasta z jabłkami znajdziecie tutaj 🙂

Jabłecznik francuski
Jabłecznik francuski

Składniki

  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dużych jabłek (dobrze jest użyć różnych odmian jabłek, ja kupiłam każde jabłko z innego rodzaju – wtedy smak wychodzi niepowtarzalny :))
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki rumu
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 °C (160 °C termoobieg).

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i cienkie plasterki.
Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.

Ubić jajka z cukrem do uzyskania piany, dodać rum i cukier waniliowy oraz połowę masła i mieszankę mąki i dalej ubijać. Wymieszać z pozostałą mąką i masłem.
Dodać jabłka i zamieszać łyżką.

Wyłożyć formę (najlepiej 20 cm – ale może być też większa) papierem do pieczenia i wlać ciasto.

Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez 50 – 60 minut, aż stanie się złotobrązowe, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik francuski
Jablecznik francuski 2
Jabłecznik francuski
Jabłecznik francuski

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *