Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką

5
(2977)

Ten pyszny jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką jest banalnie prosty i zachwyci Waszych gości. Ciasto jest delikatne. Do jabłek nie dodawałam żadnych dodatków, przez co smak jest bardzo subtelny i delikatny. Ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem. Smakuje doskonale!

Zapraszam też po inne przepisy na jabłeczniki tutaj 🙂

Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką

Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką

Składniki na blaszkę 30×40 cm

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek

Przygotowanie

Jabłka

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w dużym rondlu i dolać 100 ml wody. Jabłka prażyć do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ja zazwyczaj prażę tak długo, aż połowa jabłek zaczyna się samoistnie rozpadać.

Ciasto

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w malakserze. Podzielić na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i również schłodzić w lodówce.

Schłodzone w blaszce ciasto podpiec w 190 stopniach (góra/dół) przez 20 minut.

Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie uprażone jabłka. Pozostałą część ciasta „skubać” lub zetrzeć na jabłka, tworząc kruszonkę.

Piec 30 minut w 190 stopniach (góra/dół)

Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką
Jabłecznik
Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką
Jabłecznik

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2977

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *