Ciasta Jabłeczniki i szarlotki Ucierane Z owocami

Jabłecznik szwajcarski

5
(2)

Przepis na jabłecznik szwajcarski pochodzi z mojego starego notatnika. Przepis tak stary, że nawet ciężko mi sobie przypomnieć skąd się wziął w moich zapiskach 🙂 Jabłecznik bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto wychodzi smaczne i puszyste. Polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników i szarlotek 😉

Inne jabłeczniki znajdziecie tutaj 🙂

jablecznik szwajcarski

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • Cukier wanilinowy
  • Ew. 2-3 krople aromatu waniliowego
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki whiskey
  • Cukier trzcinowy i cynamon do posypania

PRZYGOTOWANIE

  • Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Skropić whiskey.
  • Masło utrzeć z cukrami i solą do momentu, aż powstanie kremowa masa.
  • Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dokładnie zmiksować.
  • Dodawać powoli mąkę, cały czas mieszając. Można dodać aromat waniliowy.
  • Na końcu dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. 
  • Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 40-50 minut w 180 stopniach C.
jablecznik szwajcarski2
jablecznik szwajcarski2

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.