5
(3869)

Ten jabłecznik jest przepyszny i bardzo prosty! Jabłecznik z ucieranego ciasta a pomiędzy delikatny, aksamitny mus jabłkowy. Całość komponuje się idealnie, ciasto rozpływa się w buzi!

Zapraszam po inne przepisy na inne jabłeczniki tutaj 🙂

Jabłecznik

Jabłecznik

Składniki na formę 30×40 cm

Ciasto

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 190 g skrobi ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe

  • 2 kg obranych jabłek, bez gniazd nasiennych
  • 7-8 łyżek cukru

Przygotowanie

Ciasto

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez 4 minuty.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skrobią. Dodać do ciasta i zmiksować.
  4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wymieszać z resztą ciasta szpatułką, bardzo delikatnie.
  5. Połowę ciasta wlać do wyłożonej papierem blaszki.

Nadzienie jabłkowe

  1. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych drobno pokroić w kostkę lub rozdrobnić w malakserze.
  2. Wrzucić do dużego garnka i wsypać 7-8 łyżek cukru (w zależności czy jabłka są bardzo kwaśne czy nie – jeśli jabłka nie są kwaśne to cukier można pominąć).
  3. Jabłka prażyć tak długo, dość często mieszając, aż zaczną się rozpadać i powstanie gęsty mus. Dla aksamitnej konsystencji jabłka można na koniec zblendować.
  4. Ostudzić.
  5. Nadzienie nakładać łyżką na ciasto, delikatnie wyrównując.
  6. Przykryć drugą połową ciasta i również delikatnie wyrównać.
  7. Piec 50 minut w 180 stopniach (góra/dól).

Jabłecznik
Jabłecznik
Jabłecznik
Jabłecznik

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3869

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *