5
(3302)

Ten przepis na jogurtowe ciasto cytrynowe jest genialny. Ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. Efekt wow robi tutaj cytrynowa kruszonka i cytrynowy lukier. Szczególnie cytrynowy lukier dodaje ciastu świeżości. Jest naprawdę pyszne i żałuję, że tak długo czekałam, żeby wypróbować ten przepis, który znalazłam w internetach już jakiś czas temu. Ale zawsze decydowałam się na „bardziej wymyślne ciasta”. A tu widzicie, sprawdza się jak zawsze zasada, że w prostocie siła i takie proste ciasto jogurtowe może nas naprawdę miło zaskoczyć.

Polecam ciasto do sobotniej kawki, ale naprawdę śmiało można je też zrobić na przybycie gości – nikt nie będzie zawiedziony a ciasto jest proste i szybkie 🙂

Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Jogurtowe  ciasto cytrynowe
Jogurtowe ciasto cytrynowe

Jogurtowe ciasto cytrynowe
Jogurtowe ciasto cytrynowe
Jogurtowe ciasto cytrynowe
Jogurtowe ciasto cytrynowe

Składniki

Kruszonka cytrynowa

  • 20 g masła, roztopionego
  • 35 g mąki
  • 35 g cukru pudru
  • Skórka z jednej dużej cytryny

Ciasto

  • 210 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru
  • Skórka z jednej dużej cytryny
  • Szczypta soli
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 2 duże jajka, temperatura pokojowa
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 120 ml pełnotłustego jogurtu greckiego

Lukier cytrynowy

  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Tortownicę o wymiarach 26 cm natłuścić masłem, opruszyć mąką i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Najpierw przygotuj kruszonkę cytrynową. W małej misce połącz roztopione masło, mąkę, cukier i skórkę z cytryny, aż powstanie miękka kruszonka. Będzie wyglądała jak mokry piasek. Odłóż na bok.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Wymieszaj krótko, aby się połączyły.
  4. Do misy miksera dodaj olej, jajka i sok z cytryny. Ubijaj krótko, aby rozbić żółtka. Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj. Dodaj jogurt i również delikatnie wymieszaj szpatułką, aż do połączenia – ale uważaj, aby nie przesadzić z mieszaniem. Można to zrobić mikserem ale na wolnych obrotach i bardzo bardzo krótko, tylko do połączeni się składników. Ciasto będzie dość gęste.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Posyp równomiernie kruszonką na wierzchu ciasta.
  6. Piecz ciasto przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie suchy.
  7. Przełóż ciasto na kratkę do ostygnięcia.
  8. Aby zrobić polewę, wymieszaj cukier i sok z cytryny. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj dodatkową łyżkę soku z cytryny. Skropić lukrem całe ostudzone ciasto.
  9. Ciasto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie wyschło.
Jogurtowe ciasto cytrynowe
Jogurtowe ciasto cytrynowe
Jogurtowe ciasto cytrynowe
Jogurtowe ciasto cytrynowe

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3302

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

4 Comments

  1. Wygląda prosto i pysznie 🙂

  2. A czy można dodać np brzoskwinie z puszki? Nie wyjdzie zakalec?

    1. Dzień dobry, niestety nie wiem, nie próbowałam 🙂

      1. Aleksandra says:

        możesz. Przed wrzuceniem ich do ciasta dokładnie je wysusz papierowym ręcznikiem. Unikniesz zakalca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *