Kaiserschmarrn to bardzo proste danie, które ma swoje korzenie w pięknej i historycznej Austrii. Ponoć początkowo kucharze poświęcili je cesarzowej. Jednak to cesarzowi bardziej przypadło do gustu, stąd męska wersja nazwy “Kaiserscharrn” (początkowo było “Kaiser(IN)scharrn”. Przepis pochodzi z mojej niemieckojęzycznej kolekcji przepisów 🙂 Omlet jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Posypany cukrem pudrem wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki
- 120 g mąki
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
Mąkę zmieszać z mlekiem, cukrem i żółtkami. Dokładnie zmiksować.
Następnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką (!).
Na dużej patelni rozgrzać masło. Na gorący tłuszcz wylać ciasto i na małym ogniu smażyć ok. 3 minuty, do momentu kiedy spód będzie rumiany. Przewrócić omlet i smażyć tak samo z drugiej strony.
Widelcem “podrzeć” omlet na mniejsze kawałki. Chwilę jeszcze smażyć.
Posypać cukrem pudrem.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!