5
(1773)

Kapusta zasmażana to popularny dodatek obiadowy do wielu dań. Mi bardzo rzadko smakuje gdzieś kapusta zasmażana, dlatego dopracowałam swoje proporcje i sposób przyrządzenia, który w pełni odpowiada moim kubkom smakowym – jestem ciekawa czy Waszym też 🙂

Zapraszam też po inne przepisy obiadowe tutaj 🙂

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Składniki

  • 1 średnia kapusta biała
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier
  • pęczek koperku

Przygotowanie

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na oleju. Dodać poszatkowaną drobno kapustę i smażyć przez minutę. Zalać wodą do wysokości kapusty. Gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka. Pilnować, by woda nie odparowała i ewentualnie dolewać trochę.

Gdy kapusta zmięknie, odlać wodę, ale koniecznie ją zachować (ok. 400 ml).

Masło roztopić na patelni i dodać mąkę. Dokładnie rozetrzeć, aż powstanie gęsta, gładka papka. Dodać wodę po gotowaniu kapusty i dokładnie wymieszać, do gładkiej konsystencji. Dodać do kapusty.

Dodać posiekany koperek, sól, pieprz, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać.

Kapustę podawać na ciepło jako dodatek obiadowy.

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1773

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *