Karmelowy przekładaniec bez pieczenia

5
(1858)

Karmelowy przekładaniec bez pieczenia to pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach, które składa się z kilku warstw smakowych. Kakaowe herbatniki przełożyłam kremem budyniowym o smaku śmietankowym, następnie położyłam kolejną warstwę herbatników. Na to wyłożyłam krem budyniowy, tym razem o smaku słonego karmelu (taki budyń jakiś czas temu znalazłam w biedronce 🙂 Na to kolejna warstwa herbatników. Na to dżem porzeczkowy i ubita śmietanka z nutą wanilii. Całość jest posypana siekanymi migdałami lub innymi orzechami 🙂

Ciasto należy raczej do tych słodkich, dlatego idealnie sprawdzi się do kawy, choć na szczęście dżem z czarnej porzeczki trochę pomaga przełamać słodycz 🙂

Polecam też klasykę ciast bez pieczenia – ciasto góra lodowa tutaj 🙂

Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia

Składniki na foremkę 25×30 cm

Krem śmietankowy

  • 1 budyń o smaku śmietankowym (opakowanie 40g)
  • 380 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 50-60 g cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Krem karmelowy

  • 1 budyń o smaku słony karmel (opakowanie 40g)
  • 380 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 50-60 g cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Śmietanka

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • ok 450 g herbatników kakaowych (niecałe 2 opakowania np. z Biedronki)
  • 260 g dżemu porzeczkowego (może być też malinowy)
  • 50 g siekanych migdałów (lub innych orzechów)

Przygotowanie

Krem śmietankowy

Od 380 ml mleka odlać ok 180 ml i rozpuścić w nim budyń żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę budyniową. Mieszać na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. W tym momencie można (co polecam) zmiksować gotowy budyń blenderem ręcznym lub w malakserze, dzięki temu uzyskamy idealnie gładki budyń bez grudek. Budyń przelać do miseczki i ostudzić, koniecznie pod przykryciem, do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.

Krem karmelowy

Od 380 ml mleka odlać ok 180 ml i rozpuścić w nim budyń żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę budyniową. Mieszać na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. W tym momencie można (co polecam) zmiksować gotowy budyń blenderem ręcznym lub w malakserze, dzięki temu uzyskamy idealnie gładki budyń bez grudek. Budyń przelać do miseczki i ostudzić, koniecznie pod przykryciem, do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.

Przełożenie ciasta

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód warstwę herbatników. Na to wyłożyć krem śmietankowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki rozprowadzić równomiernie krem karmelowy i przykryć ponownie warstwą herbatników. Herbatniki delikatnie wysmarować dżemem porzeczkowym.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. W trakcie ubijania wlać delikatnie sok z cytryny, cały czas ubijając. W lecie można dodać do śmietanki stabilizator (śmietan fix). Ubitą śmietankę rozprowadzić równomiernie na dżem porzeczkowy.

Posypać siekanymi orzechami.

Ciasto schłodzić w lodówce minimum kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Najlepiej smakuje po 2 dniach, jak już wszystko się ze sobą „przegryzie”.

Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1858

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *