Ciasta Bez pieczenia Z kremem

Karmelowy przekładaniec bez pieczenia

5
(1858)

Karmelowy przekładaniec bez pieczenia to pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach, które składa się z kilku warstw smakowych. Kakaowe herbatniki przełożyłam kremem budyniowym o smaku śmietankowym, następnie położyłam kolejną warstwę herbatników. Na to wyłożyłam krem budyniowy, tym razem o smaku słonego karmelu (taki budyń jakiś czas temu znalazłam w biedronce 🙂 Na to kolejna warstwa herbatników. Na to dżem porzeczkowy i ubita śmietanka z nutą wanilii. Całość jest posypana siekanymi migdałami lub innymi orzechami 🙂

Ciasto należy raczej do tych słodkich, dlatego idealnie sprawdzi się do kawy, choć na szczęście dżem z czarnej porzeczki trochę pomaga przełamać słodycz 🙂

Polecam też klasykę ciast bez pieczenia – ciasto góra lodowa tutaj 🙂

Karmelowy przekladaniec bez pieczenia 4
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekladaniec bez pieczenia 5
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekladaniec bez pieczenia 1
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia

Składniki na foremkę 25×30 cm

Krem śmietankowy

  • 1 budyń o smaku śmietankowym (opakowanie 40g)
  • 380 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 50-60 g cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Krem karmelowy

  • 1 budyń o smaku słony karmel (opakowanie 40g)
  • 380 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 50-60 g cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Śmietanka

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • ok 450 g herbatników kakaowych (niecałe 2 opakowania np. z Biedronki)
  • 260 g dżemu porzeczkowego (może być też malinowy)
  • 50 g siekanych migdałów (lub innych orzechów)

Przygotowanie

Krem śmietankowy

Od 380 ml mleka odlać ok 180 ml i rozpuścić w nim budyń żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę budyniową. Mieszać na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. W tym momencie można (co polecam) zmiksować gotowy budyń blenderem ręcznym lub w malakserze, dzięki temu uzyskamy idealnie gładki budyń bez grudek. Budyń przelać do miseczki i ostudzić, koniecznie pod przykryciem, do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.

Krem karmelowy

Od 380 ml mleka odlać ok 180 ml i rozpuścić w nim budyń żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę budyniową. Mieszać na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. W tym momencie można (co polecam) zmiksować gotowy budyń blenderem ręcznym lub w malakserze, dzięki temu uzyskamy idealnie gładki budyń bez grudek. Budyń przelać do miseczki i ostudzić, koniecznie pod przykryciem, do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.

Przełożenie ciasta

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód warstwę herbatników. Na to wyłożyć krem śmietankowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki rozprowadzić równomiernie krem karmelowy i przykryć ponownie warstwą herbatników. Herbatniki delikatnie wysmarować dżemem porzeczkowym.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. W trakcie ubijania wlać delikatnie sok z cytryny, cały czas ubijając. W lecie można dodać do śmietanki stabilizator (śmietan fix). Ubitą śmietankę rozprowadzić równomiernie na dżem porzeczkowy.

Posypać siekanymi orzechami.

Ciasto schłodzić w lodówce minimum kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Najlepiej smakuje po 2 dniach, jak już wszystko się ze sobą “przegryzie”.

Karmelowy przekladaniec bez pieczenia 3
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekladaniec bez pieczenia 6
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia
Karmelowy przekladaniec bez pieczenia 2
Karmelowy przekładaniec bez pieczenia

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1858

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *