5
(3147)

Dziś mam dla Was przepis na pyszną i klasyczną Karpatkę. Karpatka to polskie ciasto, które cieszy się ogromną popularnością z powodu pysznego ciasta parzonego, delikatnego kremowego nadzienia i niebiańskiego smaku.

Przygotowanie Karpatki może wydawać się nieco skomplikowane, ale w rzeczywistości jest bardzo proste, jeśli przestrzegamy dokładnie instrukcji. A gwarantuję, że efekt końcowy jest warty każdego wysiłku!

Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂

Karpatka
Karpatka
Karpatka
Karpatka

Składniki na foremkę 25×30 cm

Ciasto

  • 125 g masła
  • 250 g wody
  • 130 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • aromat waniliowy

Przygotowanie

Ciasto

  1. Wodę z masłem i solą zagotować w garnku.
  2. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż ciasto zrobi się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów. Odstawić pod przykryciem do całkowitego ostudzenia.
  3. Po tym czasie wbijać po jednym jajku, cały czas miksując, aż do połączenia wszystkich składników.
  4. Połowę ciasta wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić szpatułką.
  5. Piec 20 minut w 230 stopniach (góra/dół).
  6. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.

Krem

  1. 400 ml mleka zagotować ze śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Pozostałe mleko zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, mąką, skrobią i żółtkami. Masę wlać do zagotowanego mleka i dokładnie mieszać, aż budyń będzie gładki i bez grudek.
  3. Budyń przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wykończenie

  1. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera. Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu i zmiksować do połączenia.
  2. Krem wyłożyć na jeden blat ciasta.
  3. Przykryć drugim blatem.
  4. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Karpatka
Karpatka
Karpatka
Karpatka

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3147

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *