Zostało mi sporo twarogu więc padło znowu na sernik 😉 Tym razem dla urozmaicenia – pieczony. Klasyczny sernik z czekoladowym dodatkiem 🙂 Sernik wychodzi bardzo puszysty i smakowity 🙂
Składniki
Spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 1 żółtko
- sól
Masa serową:
- 1 kg twarogu na sernik
- 120 – 130 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 cukry waniliowe
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Składniki na ciasto zagnieść w kulkę. Włożyć na godzinę do lodówki.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Dodać budyń i skrobię. Dokładnie zmiksować.
- Następnie dodawać po łyżce twarogu i dodać aromat.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową.
- Ciasto rozwałkować równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na nie wylać masę serową.
- Piec 60 minut.
- Po wystudzeniu udekorować według uznania polewą czekoladową i dowolnymi dodatkami (u mnie kulki czekoladowe “Rido” dostępne w Biedronce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!