Klasyczny sernik z twarogu z wiaderka

4.9
(1411)

Klasyczny sernik z twarogu z wiaderka to prosty sernik na spodzie z ciasteczek. Nie zawiera zbędnych dodatków, jest szybki w wykonaniu i niesamowicie smaczny. Konsystencja jest bardzo delikatna i kremowa.

Zapraszam też po przepisy na inne serniki tutaj 🙂

Klasyczny sernik z twarogu z wiaderka
Klasyczny sernik z twarogu z wiaderka

Składniki na tortownicę 25 cm

Spód

  • 250 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
  • 100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 240 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 C.

Twaróg zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać jajko, jedno po drugim, za każdym razem miksując pomiędzy kolejnym dodaniem. Dodać śmietankę i wymieszać. Na końcu dodać budynie i delikatnie, bardzo dokładnie wymieszać masę serową.

Piec 60 minut w 180 C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Klasyczny sernik z twarogu z wiaderka
Klasyczny sernik z twarogu z wiaderka
Klasyczny sernik z twarogu z wiaderka
Klasyczny sernik z twarogu z wiaderka

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 1411

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *