5
(3215)

Kluski leniwe to szybkie kluski, składające się głównie z twarogu, w odróżnieniu do kopytek, do których dodaje się ziemniaki. Leniwe przeważnie spożywa się na słodko, z dodatkiem bułki tartej i masła – przynajmniej u mnie w domu zawsze tak się je podawało 🙂

Zapraszam po inne przepisy na inne dania tutaj 🙂

Kluski leniwe
Kluski leniwe

Składniki na 2 porcje

  • 250 g tłustego twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Twaróg, jajko, mąkę, skrobię i sól wyrobić ręcznie, choć najlepiej wykorzystać mikser lub malakser.
  2. Ciasto wychodzi dosyć klejące, nie powinniśmy jednak dosypywać mąki, ponieważ kluski wyjdą bardzo twarde.
  3. Na stolnicy wysypać mąkę i wyłożyć wyrobione ciasto, lekko obtoczyć je w mące i zacząć formować równy wałek z ciasta.
  4. Pokroić go nożem na równe kawałki.
  5. Wodę posolić 1 łyżeczką soli i zagotować.
  6. Wrzucić kluski i gotować 3 minuty.
  7. Odcedzić.
  8. Masło roztopić na patelni i dodać mąkę, wymieszać i wyłożyć na kluski.

Kluski leniwe
Kluski leniwe
Kluski leniwe
Kluski leniwe

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3215

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *