Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej

5
(2788)

Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne i chrupiące kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej. To świetna alternatywa dla tradycyjnego smażenia, która pozwoli nam cieszyć się ulubionym daniem z mniejszą ilością tłuszczu. Dzięki wykorzystaniu frytkownicy beztłuszczowej, uzyskamy równie soczyste i smaczne kotlety, ale bez nadmiernego obciążenia naszej diety.

Ten szybki przepis pozwala nam przygotować kotlety z różnych mięs, kurczaka, indyka czy wieprzowiny (z mięsa drobiowego kotlety mogą wyjść trochę bardziej suche, warto dodać trochę więcej oleju lub oliwy). Dodatkowo, możemy urozmaicić smak, stosując różne przyprawy, zioła i dodatki. Dzięki temu każdy może dostosować przepis do swoich preferencji i gustów.

Najlepsze w smażeniu we frytkownicy jest brak smrodu po smażeniu, czego szczerze nienawidzę 🙂 Kotlety smakują naprawdę bardzo bardzo podobnie do tych smażonych na głębokim tłuszczu!

Przygotujcie frytownicę, a ja opowiem Wam, jak krok po kroku przyrządzić te pyszne kotlety.

Zapraszam po inne przepisy z frytkownicy beztłuszczowej tutaj 🙂

Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej
Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej
Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej
Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej

Składniki na 12 sztuk (smażone na dwie tury)

  • 800 g mięsa mielonego, np. z szynki albo łopatki
  • 1 cebula
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Wymieszać z mięsem, jajkami, bułką tartą i olejem.
  2. Doprawić 1 płaską łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką pieprzu.
  3. Z mięsa formować kotlety i układać w koszyku frytkownicy.
  4. Smażyć 20 minut w 180 stopniach.

Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej
Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej
Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej
Kotlety mielone z frytkownicy beztłuszczowej

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2788

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *