5
(1)

Krem z ciastek korzennych speculoos to pyszny dodatek do ciast, deserów, gofrów, naleśników i innych wyrobów. Taki gotowy ze sklepu często jest drogi i zawiera wiele sztucznych i zbędnych składników. Możemy go śmiało wykonać samemu w domu, ponieważ zajmuje to naprawdę mało czasu.

Idą święta więc wypróbujcie przepis i użyjcie go do Waszych świątecznych wypieków 🙂 Przepis pochodzi z Cookido, więc posiadacze Thermomixa mają ułatwione zadanie. Dla tych co nie mają – instrukcje poniżej 🙂

Inne świąteczne przepisy znajdziecie tutaj 🙂

Krem można wykorzystać np. do tego tortu bezowego 🙂

Krem z ciastek korzennych (speculoos)

Składniki na duży słoik 500 ml

  • 300 g ciastek korzennych speculoos
  • 150 g mleka
  • 30 g miodu
  • 100 g masła
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze i zmielić na pył.

Wrzucić je do rondla razem z miodem, masłem, mlekiem i cynamonem. Podgrzewać na małym ogniu przez ok 10 min, cały czas mieszając.

Krem przełożyć ponownie do malaksera i zmiksować na jednolitą masę.

Przełożyć do czystego słoika, przechowywać w lodówce.

Krem z ciastek korzennych (speculoos)
Krem z ciastek korzennych (speculoos)
Krem z ciastek korzennych

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *