0
(0)

Kremowa soczewica z pieczarkami może być dodatkiem do obiadu lub obiadem sama w sobie. Soczewicę najpierw się moczy, następnie podsmaża z cebulką i czosnkiem oraz pieczarkami, po czym gotuje w bulionie przez niedługi czas, żeby zmiękła. Dodając śmietankę tworzy się pyszny, kremowy sos.

Dzisiaj zrobiłam ją w połączeniu ze zwykłym puree z ziemniaków, jednak doskonale nadaje się też jako przystawka do mięsa.

Inne propozycje wegetariańskie znajdziecie tutaj 🙂

Kremowa soczewica z pieczarkami

Składniki na 4-5 porcji

  • 250 g soczewicy zielonej lub brązowej
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 800 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Pieprz, sól

Przygotowanie

Suchą soczewicę opłukać i namoczyć na 15 minut w letniej wodzie.

Na średnim ogniu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła klarowanego posiekaną cebulę i czosnek oraz odsączoną soczewicę przez 2-3 minuty.

Dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać sos sojowy, ocet balsamiczny wino i bulion (zachować odrobinę, aby zagęścić sos później). Doprawić pieprzem. Dodać łyżkę płynnej śmietanky.

Gotować przez 20-25 minut na średnim ogniu (przykryte do połowy), co jakiś czas mieszając.

Pod koniec gotowania rozpuścić skrobię ziemniaczaną w pozostałym bulionie i dodać do soczewicy, dobrze wymies zać.

Dodać resztę śmietanki, aby uzyskać dodatkową kremową konsystencję i chwilę pogotować pod przykryciem. Sprawdzić czy soczewica już jest miękka, jeśli tak, to można zdjąć z ognia.

Podawać z puree ziemniaczanym lub dowolnymi dodatkami.

Kremowa soczewica z pieczarkami
Kremowa soczewica z pieczarkami
Kremowa soczewica z pieczarkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *