5
(487)

Krokiety z kapustą i grzybami to tradycyjne danie podawane zazwyczaj w trakcie Świąt. Ja jednak bardzo lubię takie krokiety nawet w ciągu roku. Farsz z tego przepisu jest przepyszny i bardzo aromatyczny i zawsze smakuje wszystkim.

Polecam też wersję z mięsem i kapustą tutaj lub z samym mięsem tutaj 🙂

Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapusta i grzybami 4 1
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapusta i grzybami 2

Składniki na ok 16 sztuk

Farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 marchewki
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule lub 3 średnie
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru

Naleśniki

  • 400 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 400 ml gazowanej wody
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatkowo

  • bułka tarta
  • 2-3 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Grzyby umieścić w sitku i dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić, wodę z moczenia zachować.

Kapustę lekko przepłukać pod zimną wodą i dokładnie odsączyć, dociskając rękę. Przełożyć do dużego garnka i zalać wodą z moczenia grzybów. Jeśli woda nie pokrywa całej kapusty to dolać zwykłej, zimnej wody. Wrzucić namoczone grzyby, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Zawartość garnka przecedzić przez durszlak. Przełożyć do miski i dodać masło, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać do kapusty.

Kapustę zmielić w maszynce do mielenia.

Przygotować ciasto na naleśniki miksując dokładnie wszystkie składniki. Nalewać po 2 chochle ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i smażyć naleśniki z dwóch stron.

Na usmażone naleśniki nakładać po 1-2 łyżek farszu. Zawinąć dolny brzeg ciasta na farsz. To samo zrobić z bokami. Następnie zwinąć naleśnik dwukrotnie przed siebie, zawijając pozostałe ciasto pod spód.

Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami

Zwinięte naleśniki zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tarte. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złotobrązowy kolor.

Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapusta i grzybami 7

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 487

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *