Kruche ciasteczka maślane

5
(2516)

Pyszne kruche ciasteczka maślane, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Mielone migdały dodatkowo dodają im delikatności. Ciasteczka rozpływają się w ustach. Smakują najlepiej, gdy są lekko przypieczone, dlatego powinniśmy poczekać, aż zaczną robić się w piekarniku lekko rumiane.

Zapraszam po inne przepisy na inne ciasteczka tutaj 🙂

Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciastka dokładnie zagnieść lub wyrobić w robocie. Zrobić kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.

Po tym czasie rozwałkować ciasto, najlepiej na arkuszu papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu.

Wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 10 minut w 180 stopniach.

Kruche ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka maślane

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2516

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *