Maszynkowce to kolejny rodzinny przepis, wieloletni, tym razem mojej babci. Ciastka są pysznie kruche, w szczególności dobre ze szklanką mleka albo gorącą herbatką 😉

Składniki
- 700 g mąki
- 180 g masła
- 180 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki amoniaku
- 1/2 łyżki smalcu
- szczypta soli
- wanilia do smaku
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać z amoniakiem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.- Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 12 godzin.
- Schłodzone ciasto wkładać partiami do maszynki ze specjalną końcówką do ciastek i formować ciastka.
- Piec piekarniku rozgrzanym do 200 -220 °C, aż uzyskają piękny, złoty kolor.