Kruche ciasteczka “maszynkowce”

5
(2)

Maszynkowce to kolejny rodzinny przepis, wieloletni, tym razem mojej babci. Ciastka są pysznie kruche, w szczególności dobre ze szklanką mleka albo gorącą herbatką 😉

Kruche ciasteczka “maszynkowce”

Składniki

  • 700 g mąki 
  • 180 g masła 
  • 180 g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki amoniaku 
  • 1/2 łyżki smalcu 
  • szczypta soli 
  • wanilia do smaku 

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę przesiać z amoniakiem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
  • Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Schłodzone ciasto wkładać partiami do maszynki ze specjalną końcówką do ciastek i formować ciastka.
  • Piec piekarniku rozgrzanym do 200 -220 °C, aż uzyskają piękny, złoty kolor.

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *