Ciasta Kruche Z owocami

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami

4.9
(2669)

Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i malinami to jeden z moich ulubionych, awaryjnych przepisów, kiedy potrzebuję zrobić ciasto na szybko. Atutem jest to, że ciasto mogę zrobić dzień wcześniej. Wtedy przygotowanie idzie błyskawicznie. A ciasto jest przepyszne i zawsze wszystkim smakuje.

Jest też bardzo uniwersalne. Zamiast malin można śmiało użyć innych owoców.

Inne kruche ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami 10
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami 1
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami 2
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami

Składniki na prostokątną blachę

Wymiary: 42×29 wtedy ciasto jest niższe (jak na zdjęciu)

36×24 wtedy ciasto jest lekko wyższe (więcej jest głównie pianki)

Ciasto

  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Pianka budyniowa

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 40 g każde)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo

  • 400-500 g malin (jeśli są mrożone to nie rozmrażać)

Przygotowanie

Składniki na ciasto szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Uformować kulę i podzielić ciasto na dwie części – w proporcjach 60% i 40%. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i zamrozić. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem i blachę schować do zamrażarki na 1h lub do lodówki na 2h.

Schłodzony spód podpiec przez 20 minut w 190 C. Całkowicie ostudzić.

Pianka

Biała ubić na pianę. Dodać cukier waniliowy i cukier. Ubić na sztywno. Powoli dodawać proszek budyniowy cały czas ubijając. Na koniec wlewać cienkim strumieniem olej. Piankę przełożyć na ostudzony spód i równomiernie rozprowadzić. Na piankę wyłożyć równomiernie maliny.

Wyciągnąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na rozłożone maliny. Ciasto piec przez 30-40 minut w 190 C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Zamiast malin można użyć też innych owoców – truskawek, borówek, jagód.

Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami 5
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami

Inspiracja z Moich Wypieków

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 2669

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

    1. Dzień dobry, nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem pytanie 🙂 Wymiar blaszki nie jest aż tak bardzo istotny, robiłam je zarówno na blaszce o wymiarze 42×29, wtedy ciasto jest niższe (jak na zdjęciu) ale też na blaszce o wymiarze 36×24, wtedy ciasto było ciut wyższe.

        1. Istotne jest wlewanie oleju cieńką strużką podczas ubijania, nie cały na raz. Piana się lekko rozrzedzi, ale nie straci konsystencji – piana z tego przepisu nie musi mieć takiej sztywności, jak np. piana do bezy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.