Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami

5
(2869)

Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i malinami to jeden z moich ulubionych, awaryjnych przepisów, kiedy potrzebuję zrobić ciasto na szybko. Atutem jest to, że ciasto mogę zrobić dzień wcześniej. Wtedy przygotowanie idzie błyskawicznie. A ciasto jest przepyszne i zawsze wszystkim smakuje.

Jest też bardzo uniwersalne. Zamiast malin można śmiało użyć innych owoców.

Inne kruche ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami

Składniki na prostokątną blachę

Wymiary: 42×29 wtedy ciasto jest niższe (jak na zdjęciu)

36×24 wtedy ciasto jest lekko wyższe (więcej jest głównie pianki)

Ciasto

  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Pianka budyniowa

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 40 g każde)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo

  • 400-500 g malin (jeśli są mrożone to nie rozmrażać)

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze.
  2. Uformować kulę i podzielić ciasto na dwie części – w proporcjach 60% i 40%.
  3. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i zamrozić.
  4. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem i blachę schować do zamrażarki na 1h lub do lodówki na 2h.
  5. Schłodzony spód podpiec przez 20 minut w 190 C. Całkowicie ostudzić.

Pianka

  1. Biała ubić na pianę.
  2. Dodać cukier waniliowy i cukier. Ubić na sztywno.
  3. Powoli dodawać proszek budyniowy cały czas ubijając.
  4. Na koniec wlewać cienkim strumieniem olej.
  5. Piankę przełożyć na ostudzony spód i równomiernie rozprowadzić.
  6. Na piankę wyłożyć równomiernie maliny.
  7. Wyciągnąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na rozłożone maliny.
  8. Ciasto piec przez 30-40 minut w 190 C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
  9. Zamiast malin można użyć też innych owoców – truskawek, borówek, jagód.
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami
Kruche ciasto z budyniowa pianka i malinami

Inspiracja z Moich Wypieków

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2869

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

23 Comments

  1. lotta says:

    Do kruchego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia.

    1. Zgadza się, ale to dotyczy raczej ciasta kruchego np. do tarty, gdzie to ciasto powinno być naprawdę zwarte i kruche. Do tego typu ciast raczej zawsze się dodaje trochę proszku do pieczenia 🙂

  2. Mam mrożone truskawki czy ich również lepiej nie rozmrażać?

    1. Również proszę nie rozmrażać 🙂

  3. lili1@onet.eu says:

    Witam, czy wymiar blaszki/formy to wymiar spodu, czy są to górne wymiary- dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    1. Dzień dobry, nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem pytanie 🙂 Wymiar blaszki nie jest aż tak bardzo istotny, robiłam je zarówno na blaszce o wymiarze 42×29, wtedy ciasto jest niższe (jak na zdjęciu) ale też na blaszce o wymiarze 36×24, wtedy ciasto było ciut wyższe.

  4. W składnikach na ciasto jest cukier puder to sie dodaje do ciasta czy podkoniec

    1. Witam, tak jak jest wskazane w przepisie – wszystkie składniki na kruche ciasto należy szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze, tzn. cukier puder dajemy od razu do pozostałych składników 🙂

      1. w składnikach do piany jest olej jak wleje do nie zrobi sie rzadkie raczej piana powinna być sztywna

        1. Istotne jest wlewanie oleju cieńką strużką podczas ubijania, nie cały na raz. Piana się lekko rozrzedzi, ale nie straci konsystencji – piana z tego przepisu nie musi mieć takiej sztywności, jak np. piana do bezy.

          1. Witam,
            Z czystej ciekawości- po co mrozi się ciasto kruche, które mamy już w brytfannie?

            1. Witam 🙂
              to jest mój sposób, którym sobie trochę ułatwiam życie – ciasto kruche wymaga schłodzenia, żeby po upieczeniu faktycznie było kruche. Nigdy nie lubiłam wykładać do foremki schłodzonego ciasta, bo jest twarde, dlatego robię to przed schłodzeniem i chłodzę je już w foremce 🙂

  5. Katarzyna says:

    Czy mogę zmienić owoce na rabarbar?

    1. Tak, śmiało 🙂 Wymieszałabym tylko rabarbar z odrobiną cukru i zostawiła na jakieś 15 min przed rozłożeniem na ciasto 🙂

  6. czy wiśnie też dać mrożone czy może rozmrozić i lekko odsączyć?

  7. Ciasto pyszne, dodałam w większości maliny i trochę jeżyn, oczywiście mrożone. Wyszło super. Dziękuję za ten przepis, na pewno wypróbuję również inne z pani przepisów. Polecam 👍

    1. Dziękuję ślicznie, bardzo się cieszę!! 🙂

  8. Magdalena says:

    witam, ciasto już robiłam kiedyś było pyszne, ale zastanawia mnie po co ten olej do białek z budyniem, bo przed chwilą unilam i zapomniałam o oleju, teraz nie wiem czy dodawać czy nie, bo spod jeszcze stygnie w sumie

    1. Marzena says:

      Ja robie zawsze bez oleju i jest pyszne. Tez mnie interesuje, po co ten olej?

      1. bez oleju wyjdzie beza 🙂 w tym przepisie właśnie o to chodzi, żeby była pianka 🙂

  9. Już drugi raz robię to ciasto. Jest przepyszne! Znika momentalnie – dziękuję za świetny przepis 🙂

  10. To kolejne ciasto, ktore skradło nie tylko moje serce, ale tez wielu przyjaciół i rodziny 🙂 Robiłam je przez kilka miesięcy co tydzień 🙂 Ta przepyszna pianka z buydyniem i olejem jest przepyszna 🙂 Polecam przepis :):):):

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *