Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

0
(0)

Nadszedł sezon na rabarbar. Najchętniej daję go do ciast drożdżowych. Dzisiaj jednak powstało kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 🙂 Samo ciasto jest słodkie, jednak kwaśny rabarbar daje idealną równowagę. Beza pod kruszonką nie jest do końca prawdziwą chrupiącą bezą, a bardziej delikatną pianką, która dodaje całości fajnego smaku.
Poza tym można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i z soku, który otrzymamy podczas smażenia rabarbaru będzie pyszny kompt 🙂 Wystarczy dolać do niego wody i gotowe 🙂

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki

Spód:

  • 200 g truskawek
  • 360 g mąki pszennej 
  • 140 g cukru pudru
  • 140 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 130 g mąki

Dodatkowo:

  • 1 kg rabarbaru
  • ok. 120 g cukru

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i solą. Dodać przesiany cukier puder, masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. 

Rabarbar:

  • Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i smażyć ok. 3 minuty. Sok można odlać i wymieszać z wodą, co da pyszny kompot  Rabarbar odsączyć na durszlaku z pozostałego soku.
  • Ciasto rozwałkować na papierze w prostokątnej formie.
  • Wyłożyć odsączony rabarbar.
  • Białka ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na rabarbar. 

Kruszonka:

  • Rozpuścić masło i wymieszać z mąką i cukrem.
  • Posypać ciasto.
  • Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką można posypać po ostudzeniu cukrem pudrem.

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
kruche ciasto z rabarbarem i kruszonka

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 Comments

  1. Najlepsze kruche z rabarbarem jakie jadłam😊 bezę zrobiłam z 3 białek i 150g cukru. Rodzina zachwycona a ja w końcu wiem jak się pozbyć zapasu rabarbaru z zamrażarki😀 a i kruszonka MEGA! Byłam sceptyczna co do rozpuszczania masła ale warto było zaufać Twojemu przepisowi! 👍🏼😊

    1. Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało 🙂 i zapraszam ponownie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *