Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

5
(2555)

Smaczne i ekspresowe kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Sprawdzi się idealnie do weekendowej kawki. Ciasto ma lekko korzenną nutą, dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej.

Zapraszam też po przepisy na ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki na foremkę 25x35cm

Ciasto

  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 220 g zimnego masła
  • 1 duże jajko

Dodatkowo

  • ok. 25 śliwek węgierek

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni a foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj śliwki, krojąc każdą na pół, a następnie każdą połówkę na 4 plasterki.
  3. W dużej lub średniej misce, przygotuj mieszankę kruszonki, ucierając razem brązowy cukier, biały cukier, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawy z zimnym masłem i jajkiem. Najlepiej zrobić to w malakserze. 3/4 ciasta wyłożyć na spód foremki i wyrównać, a następnie nakłuć widelcem. Schłodzić 30 minut w lodówce.
  4. Spód podpiec 15 minut.
  5. Następnie ułóż śliwki ciasno na spodzie, skórką do dołu. Na koniec rozsyp pozostałe 1/4 mieszanki kruszonki na wierzchu plastrów śliwek, nie dociskając ich.
  6. Ciasto piec ok. 35 minut.
  7. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2555

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *