Kurczak curry z papryką i tahini

5
(2486)

Kurczak curry z papryką i tahini to kolejna propozycja na ekspresowy obiad. Można go podawać z dowolnymi dodatkami, choć najlepiej smakuje z ryżem.

Zapraszam też po przepisy na inne obiady tutaj 🙂

Kurczak curry z papryką i tahini
Kurczak curry z papryką i tahini
Kurczak curry z papryką i tahini

Składniki 3-4 porcje

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tahini
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, cukier, curry

Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz curry. Podsmażyć na łyżce oleju na rumiany kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do miękkości.

Następnie dodać przeciśnięty prze z praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez kilka minut. Wlać śmietankę, dodać 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz wg uznania. Dodać 1 łyżkę tahini, całość dokładni wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem (ok 5 minut).

Podawać z ryżem.

Kurczak curry z papryką i tahini
Kurczak curry z papryką i tahini
Kurczak curry z papryką i tahini
Kurczak curry z papryką i tahini

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2486

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *