4.9
(35)

Kurczak tikka masala to danie z kuchni indyjskiej. Z założenia jest dosyć ostre, choć ja robię nieco łagodniejszą wersję, dodając trochę mniej chili, ale to już kwestia gustu. Spotykałam się też z dodatkiem mleka kokosowego. Ja w tym przepisie użyłam jogurtu naturalnego i śmietanki. Jogurt naturalny można też zastąpić greckim.

Danie najlepiej podawać z ryżem lub z chlebkami Naan. O tym jak je przygotować dowiecie się w kolejnym wpisie 🙂

Przepis znajdziecie tutaj 🙂

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala

Składniki na 3-4 porcje

  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • świeży imbir (kawałek ok 1 cm)
  • sól, kurkuma, garam masala, kumin mielony, papryka słodka, papryka chili
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowane)

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z jogurtem. Dodać 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę kuminu mielonego (kmin rzymski) oraz 1/2 łyżeczki chili (można dać całą). Dokładnie wymieszać i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka podsmażyć na 1 łyżce masła ze wszystkich stron.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać przeciśnięty czosnek i imbir. Dodać podsmażonego kurczaka, passatę oraz śmietankę. Doprawić 1 łyżeczką papryki, 2 łyżeczkami cukru, 1/2 łyżeczki kuminu oraz wg uznania solą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Podawać z ryżem lub chlebkami Naan.

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 35

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *