5
(1276)

Kurczak w serowej panierce pierś z kurczaka panierowana bułką tartą i parmezanem i usmażona we frytkownicy beztłuszczowej lub piekarniku. Osobiście przygotowałam go we frytkownicy i ten sposób polecam, ale jeśli ktoś nie posiada takiego urządzenia to piekarnik też się nada – efekt nie będzie identyczny, ale również bardzo dobry 🙂 Kurczak z frytkownicy wychodzi idealnie chrupiący na zewnątrz, a w środku soczysty!

Zapraszam po inne przepisy z frytkownicy beztłuszczowej tutaj 🙂

Kurczak w serowej panierce
Kurczak w serowej panierce
Kurczak w serowej panierce

Składniki na 3-4 porcje

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem.
  2. Piersi z kurczaka filetujemy, można je też podzielić na mniejsze kawałki. Posypać solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym.
  3. Każdy kawałek obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Następnie zamoczyć mięso w jajku. Mięso obtoczyć na koniec w panierce serowej i dokładnie docisnąć panierkę do kurczaka.
  4. Mięso spryskać delikatnie oliwą w spray’u lub jeśli nie mamy to skropić pędzelkiem.
  5. Smażyć we frytkownicy beztłuszczowej przez 15 minut w 180 stopniach lub piec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, aż kurczak będzie miał złoto-brązowy kolor.

Kurczak w serowej panierce
Kurczak w serowej panierce
Kurczak w serowej panierce

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1276

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *