Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to chyba takie klasyczne danie na szybko, które można zrobić kupując gotowy sos w słoiku. I nie ma w tym nic złego, bo niektóre z nich mają naprawdę dobre składy. Jednak taki sos można też bardzo prosto i co najlepsze, że szybko, przygotować samemu. Polecam zrobić taki domowy sos słodko-kwaśny 🙂
Polecam Wam też inne danie z kurczaka – w sosie teriyaki – przepis tutaj 🙂
Składniki na 3-4 porcje
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
Sos:
- sok z jednej puszki ananasa
- 3-4 łyżki octu winnego
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka keczupu dobrej jakości
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu cayenne (dla lubiących ostre) lub chili
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Przygotować sos. W tym celu należy wymieszać sok z odsączonego ananasa ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać, żeby w sosie nie powstały grudki. Odstawić.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić odrobiną soli, pieprzy, papryki słodkiej i przyprawy do kurczaka. Usmażyć na odrobinie oleju.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do kurczaka i smażyć chwilę razem, aż cebula się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w półplasterki marchewkę i smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki i również smażyć 5 minut na małym ogniu. Na końcu dodać pokrojone w kostkę plasterki ananasa.
Do patelni wlać przygotowany wcześniej sos. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas mieszająć.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Wygląda pysznie i soczyście 🙂