Obiady Makarony Mięso

Lasagne Bolognese

5
(178)

Lasagne Bolognese – klasyka kuchni włoskiej. To pyszne płaty makaronu przełożone sosem bolońskim i beszamelem. Całość jest posypana serem i zapiekana w piekarniku z naczyniu żaroodpornym. Niestety nie pozwalam sobie na te danie zbyt często.. bo jest to istna bomba kaloryczna, ale czasami trzeba! 🙂

Inne obiady z makaronem znajdziecie tutaj 🙂

Lasagne bolognese 4
Lasagne bolognese

Składniki

Sos Bolognese

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu (najlepiej wołowego, ale może być też drobiowy)
  • 250 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Sos Beszamelowy

  • 40 g masła
  • 500 g mleka
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i pieprzu

Dodatkowo

  • ok 300 g płatów makaronu lasagne
  • 200 g startego sera (parmezan, gouda)

Przygotowanie

Sos Bolognese

Mięso podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać poszatkowaną cebulę i smażyć na małym ogniu aż zmięknie.
Marchew zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze. Seler naciowy drobno pokroić w kostkę lub również rozdrobnić w malakserze (rekomenduję rozdrabnianie w malakserze). Marchew i seler dodać do mięsa i smażyć razem przez chwilę. Wlać wino i gotować przez około 3-4 minuty, po czym wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy i passatę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 2-3h, co jakiś czas mieszając.


Sos Beszamelowy

Masło rozpuścić w rondlu. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Dodawać mleko, cały czas mieszając. Gotować tak długo aż powstanie gęsty, gładki sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Wykończenie

Dół naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Wyłożyć pierwszą warstwę płatów makaronu. Posmarować je sosem beszamelowym (na warstwę daję około 3-4 łyżki) a następnie sosem bolognese (u mnie były 3 warstwy, więc sos podzieliłam na trzy częśći).
Ostatnią warstwę makaronu posmarować beszamelem i posypać startym serem.

Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach pieczenia naczynie można przykryć przykrywką lub folią.

Lasagne bolognese 1
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese 3
Lasagne bolognese

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 178

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *