Lasagne Bolognese – klasyka kuchni włoskiej. To pyszne płaty makaronu przełożone sosem bolońskim i beszamelem. Całość jest posypana serem i zapiekana w piekarniku z naczyniu żaroodpornym. Niestety nie pozwalam sobie na te danie zbyt często.. bo jest to istna bomba kaloryczna, ale czasami trzeba! 🙂
Inne obiady z makaronem znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
Sos Bolognese
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g passaty pomidorowej
- 250 ml bulionu (najlepiej wołowego, ale może być też drobiowy)
- 250 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Sos Beszamelowy
- 40 g masła
- 500 g mleka
- 40 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i pieprzu
Dodatkowo
- ok 300 g płatów makaronu lasagne
- 200 g startego sera (parmezan, gouda)
Przygotowanie
Sos Bolognese
Mięso podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać poszatkowaną cebulę i smażyć na małym ogniu aż zmięknie.
Marchew zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze. Seler naciowy drobno pokroić w kostkę lub również rozdrobnić w malakserze (rekomenduję rozdrabnianie w malakserze). Marchew i seler dodać do mięsa i smażyć razem przez chwilę. Wlać wino i gotować przez około 3-4 minuty, po czym wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy i passatę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 2-3h, co jakiś czas mieszając.
Sos Beszamelowy
Masło rozpuścić w rondlu. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Dodawać mleko, cały czas mieszając. Gotować tak długo aż powstanie gęsty, gładki sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wykończenie
Dół naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Wyłożyć pierwszą warstwę płatów makaronu. Posmarować je sosem beszamelowym (na warstwę daję około 3-4 łyżki) a następnie sosem bolognese (u mnie były 3 warstwy, więc sos podzieliłam na trzy częśći).
Ostatnią warstwę makaronu posmarować beszamelem i posypać startym serem.
Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach pieczenia naczynie można przykryć przykrywką lub folią.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!