5
(3675)

Ta łatwa pavlova w formie tarty to alternatywa dla tradycyjnej wersji tego ciasta. Taka pavlova z mascarpone i owocami to pyszny pomysł na deser! Wykorzystałam do jej przygotowania foremkę do tarty z wyjmowanym dnem, choć sprawdzi się też zwykła. Jak to beza, ciasto jest bardzo słodkie, dlatego ważny jest dodatek kwaśnych owoców, dla zachowania równowagi. Przyda się też gorzka kawa 🙂

Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂

Łatwa pavlova w formie tarty
Łatwa pavlova w formie tarty
Łatwa pavlova w formie tarty
Łatwa pavlova w formie tarty
Łatwa pavlova w formie tarty
Łatwa pavlova w formie tarty

Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm

Beza

  • białka z 3 jajek
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem

  • 350 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wrzątku

Dodatkowo

  • Owoce, najlepiej kwaśne – użyłam dużo porzeczek i malin oraz trochę truskawek i borówek

Przygotowanie

Beza

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać przez kolejne 5 minut. Dodać skrobię i zmiksować.
  2. Boki foremki na tartę wysmarować lekko masłem. Papier do pieczenia dociąć do kształtu formy, czyli trochę większe koło niż foremka. Umieścić w środku i dobrze docisnąć boki, żeby papier się przykleił.
  3. Ubite białka wyłożyć na papier do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie po bokach i spłaszczyć na środku. Powinno powstać wgłębienie jak w przypadku ciasta na klasyczną tartę.
  4. Bezę piec 60 minut w 140 stopniach (góra/dół). Ostudzić.

Krem

  1. Śmietankę, mascarpone i cukry miksujemy na wysokich obrotach, aż krem zacznie gęstnieć.
  2. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i ostudzić. Wlewać strumieniem do kremu, cały czas mieszając.

Wykończenie

  1. Bezę można posmarować kilkoma łyżkami kwaśnego dżemu, potem ułożyć owoce. Następnie równomiernie wyłożyć krem. Wierzch udekorować pozostałymi owocami.
  2. Bezę schłodzić w lodówce.
Łatwa pavlova w formie tarty
Łatwa pavlova w formie tarty
Łatwa pavlova w formie tarty
Łatwa pavlova w formie tarty

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3675

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *