Mięso Obiady

Leczo z mięsa mielonego

0
(0)

Leczo z mięsa mielonego z ziemniakami to przepis na szybkie danie jednogarnkowe. Poniższy przepis to sposób na coś w rodzaju lecza, tyle że z mięsem mielonym. Dodatek ziemniaków sprawia, że potrawa jest dodatkowo syta.

Inne obiady mięsne znajdziecie tutaj 🙂

Leczo z miesa mielonego
Leczo z mięsa mielonego

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2-3 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, piramidki smaku z Lidla (lub ziele angielskie i liść laurowy), odrobina cukru
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso podsmażyć na tłuszczu, ja używam masła klarowanego.
  2. Dodać posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilkę razem.
  3. Wlać passatę pomidorową i dodać koncentrat.
  4. Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki. Wrzucić do garnka.
  5. Całość zalać wodą do pokrycia składników. Doprawić do smaku solą pieprzem, pieprzem ziołowym, kminkiem mielonym, papryką ostrą i słodką oraz odrobiną cukru, dla wyciągnięcia smaku z pomidorów. Wrzucić piramidkę smaku lub ziele angielskie i liść laurowy.
  6. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę.
Leczo z miesa mielonego

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.