Leczo z mięsa mielonego z ziemniakami to przepis na szybkie danie jednogarnkowe. Poniższy przepis to sposób na coś w rodzaju lecza, tyle że z mięsem mielonym. Dodatek ziemniaków sprawia, że potrawa jest dodatkowo syta.
Inne obiady mięsne znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 500 g ziemniaków
- 1 duża papryka czerwona
- 1 cebula
- 2-3 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, piramidki smaku z Lidla (lub ziele angielskie i liść laurowy), odrobina cukru
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Mięso podsmażyć na tłuszczu, ja używam masła klarowanego.
- Dodać posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilkę razem.
- Wlać passatę pomidorową i dodać koncentrat.
- Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki. Wrzucić do garnka.
- Całość zalać wodą do pokrycia składników. Doprawić do smaku solą pieprzem, pieprzem ziołowym, kminkiem mielonym, papryką ostrą i słodką oraz odrobiną cukru, dla wyciągnięcia smaku z pomidorów. Wrzucić piramidkę smaku lub ziele angielskie i liść laurowy.
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!