Przekąski słone Mięso Obiady

Leczo

4.9
(1444)

Klasyczne leczo, czyli leczo z kiełbasą i cukinią. Do tego obowiązkowo duża ilość cebuli i papryki oraz pomidory i odrobina boczku dla smaku. Przepis na leczo dopracowywałam wiele razy. Ten przepis to taki mój „idealny”, choć wiem, że każdy ma swoje sposoby i upodobania, jeśli chodzi o te danie 🙂

Inne przepisy na obiady tutaj 🙂

Leczo 7
Leczo 6
Leczo 5

Składniki na duży garnek

  • 600 g dobrej kiełbasy wędzonej
  • 1 kg cukinii
  • 3 duże papryki czerwone
  • 3 cebule
  • 100-150 g boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1200 g pomidorów obranych ze skórki lub 3 puszki pomidorów krojonych
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól, cukier, pieprz ziołowy
  • opcjonalnie: ekologiczna kostka rosołowa z dobrym składem

Przygotowanie

Boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę w talarki. Cebulę drobno poszatkować.

Boczek wrzucić na rozgrzaną patelnię, odczekać chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodać kiełbasę i smażyć przez 2 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok. 10-15 minut, cały czas mieszając, aż kiełbasa będzie lekko przysmażona, a cebula rumiana.

Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w większą kostkę. To samo zrobić z papryką. Warzywa umieścić w garnku.

Na patelnie z kiełbasą dodać pomidory obrane ze skórek i pokrojone w kostkę lub te z puszki. Smażyć około minutę i dodać do garnka z warzywami. Dodać koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru i odrobinę pieprzu oraz odrobinę pieprzu ziołowego. Opcjonalnie można dorzucić kostkę rosołową (polecam takie z dobrym składem, bez różnych sztuczności). Leczo zalać wodą (tak, żeby całość była zanurzona). Gotować na małym ogniu przez około 1h, aż papryka i cukinia zmiękną.

Leczo 3
Leczo
Leczo 2
Leczo

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 1444

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.