Łosoś, brokuły i ziemniaki z piekarnika

5
(163)

Łosoś, brokuły i ziemniaki z piekarnika to mój ulubiony sposób na rybę, zwłaszcza łososia lub pstrąga łososiowego. Wszystkie składniki szybko przygotowujemy i pieczemy na jednej blaszce, dzięki temu mamy błyskawiczny, przepyszny i zdrowy obiad.

Inne przepisy na obiady znajdziecie tutaj 🙂

Łosoś, brokuły i ziemniaki z piekarnika
Łosoś, brokuły i ziemniaki z piekarnika

Składniki na 2 porcje

  • ok. 400 g świeżego łososia lub pstrąga łososiowego
  • 400-500 g świeżego brokuła
  • 400-500 g ziemniaków (najlepiej małe i młode)
  • olej, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz ziołowy
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Mięso z ryby oddzielić od skóry. Podzielić na dwa kawałki, jeśli mamy jeden większy kawałek ryby.

Każdy kawałek ryby umieścić na folii aluminiowej. Skropić sokiem z cytryny i posypać solą, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem ziołowym po całej długości ryby. Rybę zawinąć w folię.

Ziemniaki umyć (jeśli mamy młode ziemniaki to nie musimy ich obierać). Pokroić w ćwiartki. Umieścić w misce, wlać 3 łyżki oleju oraz wsypać 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżkę czosnku granulowanego oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wymieszać.

Brokuła podzielić na mniejsze kawałki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. W jednym rogu położyć rybę w folii. Obok wyłożyć przyprawione ziemniaki. Następnie wyłożyć pokrojone brokuły. Brokuły skropić olejem i lekko doprawić solą. Brokuły powinniśmy przykryć folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekły.

Piec 40 minut w 200 stopniach (termoobieg).

Ziemniaki przyprawić solą po upieczeniu.

Łosoś, brokuły i ziemniaki z piekarnika
Łosoś, brokuły i ziemniaki z piekarnika

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 163

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *