5
(2678)

Lubię makowce, ale nie lubię jak są takie potwornie suche. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na świąteczny makowiec z bezą i kruszonką z dodatkiem powideł śliwkowych, które dodają mu wilgotności. Nie mam maszynki do mielenia, więc radzę sobie z inaczej i korzystam z mielenia w thermomixie, ale nada się też malakser o dużej mocy 🙂

Zapraszam też po przepisy na inne świąteczne przepisy tutaj 🙂

Wilgotny makowiec z bezą i kruszonką
makowiec z bezą i kruszonką
Wilgotny makowiec z bezą i kruszonką
Wilgotny makowiec z bezą i kruszonką
Wilgotny makowiec z bezą i kruszonką

Składniki na blaszkę 30x35cm

Ciasto

  • 250 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa

  • 600 g maku
  • 120 g cukru
  • 80 g miodu
  • 150 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g migdałów, prażonych, blanszowanych
  • 1 olejek migdałowy (ja daję cały, ale można mniej)
  • 400 g powideł śliwkowych
  • 400 g mleka

Beza

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Masa makowa

  1. Mak, mleko, miód i cukier umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem 15 minut (na małym ogniu, żeby uniknąć przypalenia), dość często mieszając. Ugotowany mak należy dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia.
  2. Można też zmielić mak w malakserze o dużej mocy. (dla posiadaczy Thermomix/Lidlomix – można mak gotować w ten sam sposób już w thermomixie i potem go tam od razu zmielić).
  3. Można też kupić już zmielony mak, wtedy postępować dokładnie tak samo, tyle że maku już nie mielimy.
  4. Orzechy i migdały rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać.
  5. Wymieszać w misce masę makową, orzechy, powidła, aromat migdałowy. Jeśli masa będzie za mało słodka, to można dodać 1-2 łyżki cukru pudru, ale to według uznania. Ostudzić.

Ciasto

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybkie zagnieść lub wyrobić w malakserze. Ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę wyłożyć na blaszkę i ponakłuwać widelcem. Schłodzić przez godzinę w lodówce, lub najlepiej w zamrażarce.
  2. Drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
  3. Masę makową wyłożyć na spód.

Beza

  1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać około 5 minut, aż powstanie błyszcząca beza.
  2. Bezę wyłożyć na masę makową.
  3. Na wierzch odrywać kawałeczki schłodzonego ciasta. Można też zetrzeć je na tarce.
  4. Piec 60 minut w 180 stopniach, układając blaszkę na ostatni od dołu szczebel. Po 40 minutach można przykryć ciasto od góry folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekło.
  5. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Wilgotny makowiec z bezą i kruszonką
makowiec z bezą i kruszonką
Wilgotny makowiec z bezą i kruszonką
makowiec z bezą i kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2678

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

4 Comments

  1. Czy można gotowa masę makowa z puszki ?

    1. oczywiście, choć to już będzie trochę inny efekt, ale jak najbardziej 🙂

  2. Magdalena says:

    a czy można pominąc powidła moje dzieciaki są antyowocowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *