5
(29)

Makowiec z jabłkami to bardzo lubiane ciasto u mnie w rodzinie. W tym roku postanowiłam trochę urozmaicić przepis i przełożyłam ciasto kremem kawowym (choć można ten krok oczywiście pominąć, sam makowiec też jest pyszny). Makowiec z jabłkami z kremem kawowym jest na pewno jeszcze bardziej świąteczną wersją. Krem kawowy jest na bazie masła, więc tworzy bardzo zwartą masę. Kawę mieloną można oczywiście zastąpić rozpuszczalną.

Inne świąteczne przepisy znajdziecie tutaj 🙂

Makowiec z jabłkami z kremem kawowym
Makowiec z jabłkami z kremem kawowym

Składniki

Makowiec

  • 600 g maku
  • 500 g cukru pudru
  • 1 kg jabłek
  • 14 łyżek kaszy manny
  • 12 jajek
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • 1 litr mleka

Krem kawowy

  • 2 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • 20 ml wrzątku
  • 5-6 łyżek cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Makowiec

Mak, jeśli nie jest już zmielony to mielę w urządzeniu Thermomix (można zmielić też w malakserze z dużą mocą). Jeśli ktoś posiada tradycyjną maszynkę do mielenia to mak mieli po zaparzeniu.
Tak więc:

  1. Można użyć już zmielonego maku.
  2. Można zmielić mak w malakserze/Thermomixie.
  3. Można zaparzyć niezmielony mak i zmielić go tradycyjnie w maszynce do mielenia po zaparzeniu.

Suchy mak zmieliłam w Thermomix i wrzuciłam do miski.

Mleko zagotować i zalać nim mak w misce. Odstawić pod przykryciem do całkowitego ostudzenia.
Napęczniały mak zmielić w malakserze/Thermomix lub dwukrotnie w maszynce do mielenia. W malakserze wystarczy mielić przez około 1-2 minut.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.

Białka oddzielić od żółtek.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puch. Cały czas mieszając dodawać jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia i mak oraz olejek migdałowy (ja daję cały, ale to zależy czy ktoś lubi intensywny aromat czy nie).

Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w masę makową.

Masę wylać do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach góra/dół lub 160 stopni termoobieg (choć polecam 1 opcję) przez 60 minut.
Odstawić do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie ciasto podzielić na dwa blaty.

Krem kawowy

Miskę umieścić nad gotującą się wodą. Można to zrobić na kuchence. Ja korzystam z Thermomixa – wlewam wodę, ustawiam na gotowanie na parze (Varoma) i stawiam miskę na pokrywie bez miarki, tak żeby gorąca para ogrzewała miskę. Tak samo ma działać podgrzewanie na zwykłej kuchence, miska nie powinna stykać się z gorącą wodą, a jedynie być ogrzewana przez parę, dobrze więc, żeby miska była większa od rondelka.

W rozgrzanej przez parę misce ubijać na puch 2 jajka przez około 3 minuty. Pozostawić do ostudzenia (można przelać do innego naczynia, to będzie szybciej).

Kawę zalać 20 ml wrzątku, odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo jajka i kawę.

Gotowym kremem posmarować dolny blat ciasta. Przykryć drugim blatem.

Polewa czekoladowa

Orzechy rozdrobnić. Kajmak rozupuścić w rondelku i wrzucić orzechy. Dokładnie wymieszać. Kajmakiem posmarować Masło rozpuścić w rondelku i dodać wodę i cukier, zagotować. Dodać kakao i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Polać przełożone ciasto.

Makowiec z jabłkami z kremem kawowym
Makowiec z jabłkami z kremem kawowym
Makowiec z jabłkami z kremem kawowym
Makowiec z jabłkami z kremem kawowym

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 29

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *