5
(1367)

Pyszny przepis na makowiec na orzechowym spodzie, z orzechową kruszonką i z orzechami w masie makowej 🙂 Jak na święta przystało jest dużo orzechów 🙂 Bardzo lubię tę wersję makowca. Jabłka dodają mu dodatkowo wilgotności. Makowiec z orzechami poleca się na święta 🙂

Po inne świąteczne inspiracje zapraszam tutaj 🙂

Makowiec z orzechami

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 6 białek
  • 100 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 220 g cukru
  • 400-500 g startych jabłek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Najpierw zagniatamy ciasto.
  • Orzechy posiekać.
  • Zimne masło posiekać i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami lub wyrobić w robocie.
  • Owinąć folię i schować w lodówce na godzinę.

Masa makowa:

  • Mleko zagotować i wsypać mak. Gotować aż mleko prawie całkowicie odparuje, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Mak lekko wystudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce.
  • Masło rozpuścić i lekko ostudzić.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na żółty puch, dodać rozpuszczone masło, a następnie masę makową.
  • Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem i kaszę mannę i wymieszać.
  • Starte na grubych oczkach jabłka oraz posiekane orzechy dodać do masy.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.

Wykończenie:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkować na dnie prostokątnej blaszki 36×23 cm. Podpiec spód przez 15 minut w piekarniku.
  • Na ciasto wylać masę makową.
  • Pozostałą część ciasta wymieszać z 3 łyżkami mąki, aż powstanie kruszonka. Wysypać równomiernie na masę makową.
  • Piec 60 minut, sprawdzając, czy nie przypieka się za bardzo wierzch (ostatnie 15 min przed końcem warto wyłączyć górę, jeśli zbyt mocno się przypieka). Kruszonka powinna być przypieczona, ale nie za bardzo.
  • Makowiec po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Makowiec z orzechami
Makowiec z orzechami
Makowiec z orzechami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1367

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Joanna says:

    Dzień dobry , a czy gotowa masa makowa może też być czy raczej nie bardzo ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *