Chcecie zaskoczyć swoich gości? Zaserwujcie im taki deser zapraszając ich na kawę z… kawą 😉
Mus z czekoladą i ciastko.

Składniki
Składniki na 7 kubeczków:
Ciasto:
- 125 g mąki
- 62 g masła
- 30 g cukru
- 1 zółtko
- szczypta soli
- 25 ml mleka
Mus:
- 3 jajka
- 5 łyżek śmietanki
- 5 łyżek wody
- 150 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto:
- Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę masło. Przecierać między palcami aż powstanie kruszonka.
- Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mleko. Dodać do ciasta i szybko zagnieść.
- Formować małe kulki i nakładać na odwrócone foremki do muffinków (wcześniej wysmarować je masłem). Odkroić zbędne ciasto. Z boku kubeczków dokleić małe “uchwyty” uformowane z ciasta.
- Piec ok 20 min 1 170 stopniach C.
- Mus:
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kremową masę.
- Śmietanką zagrzać z wodą. Dodać pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
- Ostudzoną czekoladę dodać do żółtek. Zmiksować. Następnie ubić pianę z białek i delikatnie dodać do czekolady.
- Mus wlać do upieczonych i ostudzonych kubeczków.
- Przed podaniem schłodzić parę godzin. Można udekorować je bitą śmietaną.
