Ciasta Kruche Z kremem Z owocami

Malinowa chmurka z kremem i bezą

5
(260)

Malinowa chmurka to pyszne ciasto na spodzie z kruchego ciasta, galaretką malinową z malinami, pysznym kremem waniliowym na bazie mascarpone oraz bezą. Brzmi skomplikowanie, jednak wcale nie jest takie trudne do wykonania – pierwszy raz zajmuje trochę czasu, ale z każdym kolejnym razem robi się je coraz szybciej. A gwarantuję, że jest to hit każdej imprezy. Najbardziej w tym cieście lubię równowagę smaków – słodki krem i słodka beza kontra kwaśne maliny. Petarda 🙂

Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂

 

Malinowa chmurka
malinowa chmurka

Składniki

rozmiar blaszki 26×38 cm

Spód:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła

Galaretka malinowa:

  • 600 g malin mrożonych
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wrzątku

Krem waniliowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 cukry waniliowe

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
  2. Ciasto wyłożyć równomiernie do prostokątnej blaszki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).
  3. W czasie oczekiwania zalać galaretki i przygotować bezę.
  4. Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
  5. Ostudzić.

Beza:

  1. Białka ubić z cukrem przez około 5 minut na wysokich obrotach. Na końcu dodać skrobię i zmiksować.
  2. Na papierze do pieczenia odrysować ołówkiem brzeg foremki.
  3. Pianę z białek wyłożyć wewnątrz wyrysowanej formy (beza ma mieć kształt foremki do ciasta) i ułożyć na blaszce.
  4. Piec 60 minut w 140 stopniach (piekarnik ustawiony na grzanie góra/dół).

Galaretka malinowa:

  1. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Ja to robię podczas chłodzenia ciasta.
  2. Gdy galaretka zacznie tężeć wrzucić zamrożone maliny.
  3. Wylać galaretkę z malinami na ostudzony spód.
  4. Włożyć do lodówki.

Krem:

  1. Mascarpone, śmietankę oraz cukry umieścić w mikserze i ubić na szytywny krem.
  2. Wyłożyć równomiernie na stężałą galaretkę.
  3. Na krem położyć ostudzoną bezę.
  4. Malinowa chmurka powinna być przechowywana w lodówce.
Malinowa chmurka 1
malinowa chmurka
Malinowa chmurka

Inspiracja zaczerpnięta stąd.

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 260

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.