5
(266)

Malinowa chmurka to pyszne ciasto na spodzie z kruchego ciasta, galaretką malinową z malinami, pysznym kremem waniliowym na bazie mascarpone oraz bezą. Brzmi skomplikowanie, jednak wcale nie jest takie trudne do wykonania – pierwszy raz zajmuje trochę czasu, ale z każdym kolejnym razem robi się je coraz szybciej. A gwarantuję, że jest to hit każdej imprezy. Najbardziej w tym cieście lubię równowagę smaków – słodki krem i słodka beza kontra kwaśne maliny. Malinowa chmurka to SZTOS 🙂

Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂

 

Malinowa chmurka
malinowa chmurka

Składniki

rozmiar blaszki 26×38 cm

Spód:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła

Galaretka malinowa:

  • 600 g malin mrożonych
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wrzątku

Krem waniliowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 cukry waniliowe

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
  2. Ciasto wyłożyć równomiernie do prostokątnej blaszki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).
  3. W czasie oczekiwania zalać galaretki i przygotować bezę.
  4. Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
  5. Ostudzić.

Beza:

  1. Białka ubić z cukrem przez około 5 minut na wysokich obrotach. Na końcu dodać skrobię i zmiksować.
  2. Na papierze do pieczenia odrysować ołówkiem brzeg foremki.
  3. Pianę z białek wyłożyć wewnątrz wyrysowanej formy (beza ma mieć kształt foremki do ciasta) i ułożyć na blaszce.
  4. Piec 60 minut w 140 stopniach (piekarnik ustawiony na grzanie góra/dół).

Galaretka malinowa:

  1. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Ja to robię podczas chłodzenia ciasta.
  2. Gdy galaretka zacznie tężeć wrzucić zamrożone maliny.
  3. Wylać galaretkę z malinami na ostudzony spód.
  4. Włożyć do lodówki.

Krem:

  1. Mascarpone, śmietankę oraz cukry umieścić w mikserze i ubić na szytywny krem.
  2. Wyłożyć równomiernie na stężałą galaretkę.
  3. Na krem położyć ostudzoną bezę.
  4. Malinowa chmurka powinna być przechowywana w lodówce.
Malinowa chmurka
malinowa chmurka
Malinowa chmurka
malinowa chmurka

Inspiracja zaczerpnięta stąd.

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 266

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

4 Comments

  1. Pyszne ciasto. Chodzi za mną od kilku dni. Muszę w końcu je zrobić. Pozdrawiam Jola.

  2. bcat says:

    Wczoraj robiłam. Przepis niejasny jak dla mnie. Przede wszystkim chodzi o rozmiary blaszki – czy to są rozmiary po zewnętrznych krawędziach, czy rozmiary spodu. Wzięłam większą blachę – ciasta za mało, a więc wymiary dotyczą blachy po zewnętrznych krawędziach. Druga sprawa – bezę umieszczamy na blasze 🙂 I tu jest problem z interpretacją 🙂 Autorce chodziło o to, że blaszkę odwracamy do góry nogami i dopiero wtedy, na części spodniej umieszczamy bezę. Reszta ok! fajny patent z mrożonymi owocami – w innych przepisach zalecają rozmrożenie, a to zupełnie zbyteczne. Galaretka natychmiast zastyga i można kłaść krem… Ogólnie ciasto pycha!

    1. bcat says:

      a i jescze jedno; ciasto kruche ma trochę smak ciasteczek shortbread – jest mocno maślane; w lodówce robi się dosyć twarde. Samo ciasto po nocnym spoczynku w lodówce super się kroi (oprócz właśnie tego kruchego ciasta). Ogólnie naprawdę smaczne…

    2. Bardzo dziękuję za cenne uwagi, następnym razem postaram się bardziej precyzyjnie opisać instrukcję – moja blaszka ma proste krawędzie, więc wewnętrzne nie różnią się od zewnętrznych 🙂 Jeśli chodzi o bezę – to tak też można robić, ale akurat ja umieszczam papier z wyłożoną bezą na zwykłej blaszce od piekarnika i na niej ją piekę 🙂 Wcześniej na papierze odrysowuję jedynie kształt blaszki, żeby beza miała taką samą wielkość jak spód.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *