Malinowa chmurka to pyszne ciasto na spodzie z kruchego ciasta, galaretką malinową z malinami, pysznym kremem waniliowym na bazie mascarpone oraz bezą. Brzmi skomplikowanie, jednak wcale nie jest takie trudne do wykonania – pierwszy raz zajmuje trochę czasu, ale z każdym kolejnym razem robi się je coraz szybciej. A gwarantuję, że jest to hit każdej imprezy. Najbardziej w tym cieście lubię równowagę smaków – słodki krem i słodka beza kontra kwaśne maliny. Petarda 🙂
Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Składniki
rozmiar blaszki 26×38 cm
Spód:
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
Galaretka malinowa:
- 600 g malin mrożonych
- 3 galaretki malinowe
- 3,5 szklanki wrzątku
Krem waniliowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 cukry waniliowe
Beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
- Ciasto wyłożyć równomiernie do prostokątnej blaszki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).
- W czasie oczekiwania zalać galaretki i przygotować bezę.
- Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
- Ostudzić.
Beza:
- Białka ubić z cukrem przez około 5 minut na wysokich obrotach. Na końcu dodać skrobię i zmiksować.
- Na papierze do pieczenia odrysować ołówkiem brzeg foremki.
- Pianę z białek wyłożyć wewnątrz wyrysowanej formy (beza ma mieć kształt foremki do ciasta) i ułożyć na blaszce.
- Piec 60 minut w 140 stopniach (piekarnik ustawiony na grzanie góra/dół).
Galaretka malinowa:
- Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Ja to robię podczas chłodzenia ciasta.
- Gdy galaretka zacznie tężeć wrzucić zamrożone maliny.
- Wylać galaretkę z malinami na ostudzony spód.
- Włożyć do lodówki.
Krem:
- Mascarpone, śmietankę oraz cukry umieścić w mikserze i ubić na szytywny krem.
- Wyłożyć równomiernie na stężałą galaretkę.
- Na krem położyć ostudzoną bezę.
- Malinowa chmurka powinna być przechowywana w lodówce.


Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Pyszne ciasto. Chodzi za mną od kilku dni. Muszę w końcu je zrobić. Pozdrawiam Jola.