Marmurkowe muffinki z kremem z białej i ciemnej czekolady

5
(1)

Marmurkowe muffinki to piękne, dwukolorowe babeczki, które mogą być miłą niespodzianką dla każdego łasucha.

Marmurkowe muffinki z kremem z białej i ciemnej czekolady

Składniki na około 14 babeczek


Ciasto:

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 średnie jajka
  • 150 g mąki
  • 60 g białej czekolady dobrej jakości
  • 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 110 g masła
  • 250 g lukru
  • 70 g białej czekolady dobrej jakości
  • 70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 1 łyżka kakao
  • ew. mleko, gdy krem jest za gęsty

PRZYGOTOWANIE

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
  • Następnie dodawać po łyżce mąki, wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Podzielić ciasto na dwie części.
  • Obie czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej. 
  • Dodać białą czekoladę do jednej części ciasta a gorzką do drugiej. Zmiksować. 
  • Naprzemiennie nakładać po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta do foremek papierowych, umieszczonych w foremkach do pieczenia muffinów.
  • Piec 30 minut w 150 stopniach.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Miękkie masło utrzeć z lukrem. Ponownie rozpuścić osobno białą i gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Podzielić masę maślaną na dwie części i do każdej dodać jedną z rozpuszczonych czekolad. 
  • Rękaw do dekoracji tortów napełnić naprzemiennie raz ciemnym, raz jasnym kremem, po jednej łyżce. Udekorować muffiny.
Marmurkowe muffinki z kremem z białej i ciemnej czekolady

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *