Impreza Mięso Obiady Okazje

Marynata do karkówki z grilla

5
(2)

Sezon grillowy rozpoczęty. U mnie również 🙂 Marynata do karkówki z grilla, którą wypracowałam metodą prób i błędów 🙂 Ważne jest oczywiście zamarynowanie mięsa dzień przed grillem, żeby zdążyło przejść wszystkimi aromatami.

Polecam również lekką sałatkę grillową tutaj 🙂

Marynata do karkowki
Marynata do karkowki

Składniki na marynatę dla 0,5 kg karkówki

  • 5 plastrów karkówki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie

Karkówkę należy zamarynować dzień przed grillem.

Miód, sos sojowy, musztardę, keczup i olej wymieszać. Wsypać wszystkie przyprawy. W misce umieścić karkówkę i zalać ją gotową marynatą, dokładnie natrzeć nią karkówkę.

Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na wierzchu karkówki dokładnie dociskając do mięsa. Przykryć i odstawić na noc do lodówki.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.